Dordrecht- Lelystad, de finale

18 september 2024 - Dronten, Nederland

8 september. Zoals altijd houden we het weerbericht nauwlettend in de gaten. De voorspelling is dat de wind wat gaat toenemen en naar het zuiden gaat draaien. Voor ons ankerplekje bij Hellegatsplein is dat een prima windrichting en we liggen daar beschut achter de bomen. Maar als rond middernacht de wind inderdaad naar het zuiden draait gaat dat gepaard met erge harde windvlagen en worden we wakker van de wind die als een achterlijke tekeer gaat en door de mast fluit. We liggen prima maar als we `s-morgens op de kaartplotter kijken zien we dat we niet meer helemaal liggen waar we begonnen zijn. Ons anker heeft zo’n 25 meter gekrabd maar heeft zich daarna gelukkig weer goed ingegraven. Na het ontbijt gaan we anker op en zeilen we heerlijk naar Dordrecht.

20240908-11.59u-2

We zijn precies op tijd voor de spoorbrug die maar 1 keer per uur draait en even later liggen we afgemeerd in de haven van de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereniging.

20240908-14.00u

We hoeven pas op 14 september in Rotterdam te zijn en we hebben lekker de tijd om Dordt eens rustig te bekijken en zijn van plan hier 3 dagen te blijven. Dordt is een mooie oude stad en dat is dus niet zo heel erg moeilijk.

20240910-11.06u20240910-12.29u20240911-11.14u20240911-11.28u

We hoeven eigenlijk niets en dat maakt ons verblijf hier erg relaxed. We ontdekken dat we op de toren van de Grote Kerk kunnen maar als we daar aankomen blijkt dat die, net op dit moment, niet te bezichtigen is i.v.m. onderhoudswerkzaamheden. We komen hier vast nog wel een keer en dan gaan we voor de herkansing. Op 9 september is Sanne jarig en die dag is ze vrij. Ze komt samen met Mike en een doos gebakjes naar ons toe en zo wordt een gewone maandag ineens heel feestelijk. Het wordt tijd door te gaan naar Rotterdam maar de windvoorspelling voorspelt niet veel goeds. Maar goed, we zijn niet zo snel bang voor een beetje wind en al helemaal niet op het binnenwater. Ook de code oranje maakt ons niet bang en als we maar rond een uur 2 binnen zijn gaat er niets mis. Ondanks de behoorlijke tegenwind die er al wat eerder lijkt te zijn en met flink wat gas op de zuigers komen we met één minuut speling bij de brug over de Noord en hoeven we niet een uur te wachten. Een uur wachten is op zich niet zo erg maar met de toenemende wind is dit toch wel erg prettig. Eenmaal op de Nieuwe Maas richting Rotterdam zet de wind nog wat verder door en we zijn blij als we uiteindelijk in de Entrepothaven zijn waar we helemaal beschut tussen hoge bebouwing niets meer van de wind merken.

20240911-15.09u20240911-16.32u

Ilse heeft vandaag, op haar verjaardag nog wel, een mooi boottochtje gemaakt. Zelf heeft ze daar trouwens wel wat andere ideeën over. In koken hebben we vandaag geen zin meer en we maken de dag goed door, in de haven, bij Bregje lekker uit eten te gaan. Ondanks dat het weer niet helemaal stabiel is en er regelmatig een buitje valt gaan we natuurlijk wel de stad in. Hier kan iedereen zich amuseren. Op het Noordereiland, op het hoekje bij de Hef, lopen we bij het nautische kaarten en boeken winkeltje Observator binnen. Als je `wat dan ook` op gebied van zeekaarten en scheepsliteratuur zoekt moet je hier zijn. Wat een enorme keuze hebben ze hier. We waren nog niet eerder op het Noordereiland en we verbazen ons over de geschiedenis en oude gebouwen die hier te vinden zijn. Veel gebouwen zijn van het begin van de 20e eeuw en als je er oog voor hebt zie je overal de Jugendstil invloeden terug. Dit eiland was ooit het hart van de scheepvaart en er waren hier in de hoogtij dagen meer dan 80 cafeetjes te vinden.  Schippers en handelaren deden hier zaken over de overslag van goederen die met de boot verder moesten. Aan de andere kant van de Maas gaan we de stad in en wandelen door het grote centrum van Rotterdam.

20240913-14.29u-120240913-15.25u-120240913-14.49u-1

Natuurlijk bezoeken we de grote Markthal en we gaan naar de nieuwe film Beetlejuice die bij Pathé op het Schouwburgplein draait.

20240913-15.07u20240913-13.44u

Dat is weer eens een hele andere vakantiebeleving 🙂. Dan  is het eindelijk 14e september en gaat Ilse er eindelijk achter komen waarom we die dag persé in Rotterdam moesten zijn. Maar het is vandaag ook Open Monumentendag en eerst gaan we naar Villa van Waning. Deze villa stamt uit 1898 en is gebouwd in neorenaissancestijl. De villa werd gebruikt als kantoor van de Cementsteenfabriek Van Waning. Eigenlijk is alleen de gevel interessant, de rest van het gebouw stelt niet veel voor.

20240914-10.56u

Vervolgens wandelen we naar het gebouw van de voormalige Stoomboot en transportonderneming W. van Driel op het Noordereiland. Nu beter bekend als het Ooms gebouw. We komen op weg daar naartoe langs de Hef, die vanwege monumentendag draait en nemen dat nog mooi even mee.

20240914-11.25u

Het gebouw werd, zonder op de kosten te letten net voor 1915 gebouwd en is nog vrijwel in de originele staat te bewonderen. Ook hier zie je overal Jugendstil invloeden terug. In de prachtige hal krijgen we een kop koffie aangeboden en hebben we de tijd om alles eens rustig in ons op te nemen.

20240914-11.41u

Wie echt op de details let komt zelfs nog iets tegen wat een gemiddelde Rotterdammer doet gruwen.

20240914-11.41u-11

Het wordt inmiddels echt tijd om de metro op te zoeken en naar Sanne en Mike te gaan. Daar gaan we de verjaardagen van Ilse en Sanne vieren. Rond 4 uur is deel 1 afgelopen en gaan we met Mike en Sanne, voor deel 2, op weg naar de Euromast.

20240914-19.50uIMG-20240914-WA0003

Hier genieten we eerst van het uitzicht over de stad om vervolgens in het restaurant, met uitzicht over Rotterdam te gaan dineren.

20240914-19.17u

Ilse had het er al lang over en zelfs tijdens deze reis zei ze op een mooi moment dat ze wel eens op de Euromast zou willen dineren. Best lastig om dan je mond dicht te houden en het niet te verraden. Het restaurant is erg goed en voor iedereen die van stijlvol dineren houdt een aanrader. Met dit diner sluiten we onze paar dagen Rotterdam af en gaan we ons klaarmaken voor een stukje over zee en terug naar het IJsselmeer. Dat beloofd nog wel een dingetje te worden. Zondag willen we varen en is er nog geen wind. Vanaf maandag tegen de middag krijgen we harde wind uit noord tot noordoost en is het op zee en later op het IJsselmeer geen pretje meer. De Erasmusbrug in Rotterdam draait zondag pas om 10 uur ’s-morgens en daarna krijgen we, op de Nieuwe Waterweg en later op zee, waarschijnlijk de stroom al snel tegen. We willen zo ver mogelijk komen en zien het wel gebeuren. We zijn al blij als we bij IJmuiden weer binnen komen. Als we op zondagmorgen om 10 uur door de Erasmusbrug zijn blijkt het nog behoorlijk te stromen en schieten we aardig op.

20240915-10.05u

De stroom blijft maar doorlopen en zelfs als we bij Hoek van Holland op zee komen blijken we nog steeds stroom mee te hebben.

20240915-12.08u20240915-11.48u

Zouden we ergens iets over het hoofd hebben gezien of ergens iets verkeerd berekend hebben? Het maakt niet uit en we zijn veel eerder dan gepland en nog steeds met de stroom mee bij de sluizen van IJmuiden.

20240915-17.55u

We varen maar gelijk door richting Amsterdam. Bij het Centraal Station is het al behoorlijk aan het schemeren en we schutten bij donker door de Oranjesluizen.

20240915-20.24u

Om 9 uur draait de Schellingwouderbrug voor ons en gelijk daarachter maken we aan het wachtsteiger vast voor de nacht.

20240915-21.17u

We hebben vandaag in 11 uur tijd ruim 70 mijl of 130 km gevaren en kunnen morgen voor de wind om 12u opsteekt thuis zijn. We drinken nog even een biertje in de kuip en kruipen daarna moe maar voldaan, zoals dat heet, in bed. Morgen weer een dag, de laatste. Als de wekker gaat is het nog donker en staat er nog geen wind. We drinken lekker nog een bakkie koffie op bed en maken ons op voor het laatste stukje. We hoeven alleen nog maar in een bijna rechte streep het Markermeer over te steken om thuis te komen. De timing is perfect! Op het Markermeer stond geen wind en op het moment dat we, de sluis uitkomen, en op het IJsselmeer terug zijn trekt de wind aan en gaat het, precies zoals de weerprofeten voorspeld hebben, steeds harder waaien.

20240916-10.59u20240916-11.23u

Onze reis zit er op. Het is allemaal net iets anders gegaan dan dat wat we ons erbij hadden voorgesteld. Maar we hebben een prima reis gehad en hebben ervan genoten. Van ons voornemen om meer te zeilen en minder op de motor te varen is jammer genoeg niet zoveel terecht gekomen. Wel hebben we het rustig aan gedaan en hebben we veel grote steden bezocht en daar van genoten. We hebben in precies 4 maanden ruim 50 plaatsen bezocht, 1715 mijl of ruim 3199km gevaren en hebben in die 120 dagen 20 nachten geankerd, dat dan weer wel..

Om met de vliegmaatschappijen te spreken; We bedanken jullie voor reizen met de Vela en hopen dat jullie genoten hebben van de reis. Graag verwelkomen we jullie een volgende keer weer aan boord van de Vela.

1. Joke van den Heijkant:
    18 september 2024
    Mooie reisverhalen, welkom thuis en tot gauw!
  2. Ria:
    18 september 2024
    Weer een mooi verslag. Welkom thuis!
  3. Arjen en Ilse Weber:
    Dankjewel 😀
  4. Suzan Loefs:
    19 september 2024
    Genoten van jullie reisverslagen, dank voor het delen!
  5. Arjen en Ilse Weber:
    19 september 2024
    Graag gedaan, daar doen we het voor.😀
  6. Tim:
    19 september 2024
    Wat een fantastische reis. Het stuk over Rotterdam is natuurlijk het leukst, aldus deze Rotterdammer. Veel op de motor reizen was vast ook geen straf met een fonkelend nieuw exemplaar in het ruim. We hebben genoten . Bedankt voor het laten meevaren !!
  7. Arjen en Ilse Weber:
    19 september 2024
    Ook genoten van de foto van de draaideur? We moeten snel maar weer eens afspreken.
  8. Gertie:
    19 september 2024
    Welkom weer veilig thuis, genoten van jullie belevenissen. Tot gauw lieve twee mensen.liefs GERTIE
  9. Arjen en Ilse Weber:
    20 september 2024
    Gaat vast niet lang duren 😊
  10. Tom Keijzer:
    Oost west enz.
  11. Arjen en Ilse Weber:
    Op de ⛵ best. Toch...
  12. Henk:
    20 september 2024
    :-) Wij willen daar ook een keer eten.
    Leuk verhaal weer :-)
    Tot gauw.
  13. Arjen en Ilse Weber:
    20 september 2024
    Zeker doen. Neem wel ruim de tijd voor de bezichtiging. Wij hadden een te lange wachtrij voor de carrousel die naar het hoogste punt gaat.